tumblr_mft5gaK0EB1qz9z1ko1_500

Shikata ga nai

Este filosofia japoneza care arata foarte mult mentalitatea acestora si inseamna “it is what it is”, pe romaneste “asta e”. Imi place conceptul, insa in conotatia lui pozitiva, uneori we have to let things go si sa acceptam situatiile, realitatile. Ce nu imi place in acest concept este ca permite acea lipsa de actiune sau cumva, neasumarea alegerilor care te-au dus in punctul de a spune “shikata ga nai”.

there are times we need to just accept reality because we don’t always have control over every situation

Viata este plina de surprize, de intamplari, de inedit, de suferinta, de bucurie si, oricat imi e greu sa accept asta, nu avem control asupra tuturor lucrurilor sau, nu ar trebui nici sa vrem sa avem control asupra tuturor(a). Probabil te poti afunda pana intr-un punct cand te trezesti, zici shikata ga nai, acceptandu-ti astfel situatia, insa mai departe schimbi, fara sa te complaci in situatie si fara sa spui ca nu ai control asupra acesteia.
Tot timpul ai control asupra traiectoriei vietii tale, asupra gandurilor tale, asupra oamenilor pe care ii accepti in viata ta. Uneori gresim colosal, lasandu-ne prada emotiilor aflate la indemana, situatiilor comode, oamenilor care ne “promit” cumva atingerea idealului nostru de viata.
Ca un mare aparator al libertatii umane ce sunt, nu cred in casatorie. Ok, casatorie doar in situatia unui parteneriat ideal in care cei doi sunt atat de evoluati, incat se ridica deasupra rutinei zilnice, creand un mediu constructiv, prosper, de libertate, iubire si evolutie individuala. Well, desi sunt o visatoare incurabila, am renuntat la aceasta teorie. Statistica m-a descurajat.
Am facut greseli in viata mea si m-am lasat la indemana confortului emotional imediat, desi instinctul sau ratiunea imi spuneau altfel si totusi accepti compromis dupa compromis si de aici se nasc doar monstri. Cel mai amuzant e sa pledezi in fata audientei impotriva compromisului, tu aflandu-te la rascruce de compromisuri. Adevarul e ca daca ar fi fost sa fie bine, era bine. Daca e rau, inseamna ca e doar rau.
Am fost obsedata de control, ideea ca cineva sa aiba alta directie asupra unei intamplari, ma facea sa ma intreb “what the fuck?”. Mi-am mai revenit pe parcurs si acum sunt preocupata de un control selectiv :-).

I used to be a tough cookie, as one of my friends told me once. What the fuck happened to me that I find myself writing about lucruri siropoase, greseli, regrete?
Fuck ‘em all! The mistakes, the regrets, the weakness that makes me stay around doubtful people – weakness related to the need of “outside” love and need of care.

Si cum zic tot timpul, cu cat vorbesti sau scrii mai mult despre ceva, cu atat arata cat de frustrat esti pe tema aia :-))).

Shikata fucking ga nai si move on!

Reply