tao

Tao Te King – versetul 7

“Cerul vietuieste vesnic – pamantul dainuie.

Cum de cerul si pamantul dureaza la nesfarsit?
Ele nu traiesc doar pentru sine.
Acesta este secretul dainuirii lor.

Din acest motiv inteleptul se pune pe sine in urma tuturor
si de aceea ajunge intotdeauna primul.
Ramane un martor al vietii,
si de aceea dainuie.

Slujeste nevoile celorlalti,
si toate nevoile si dorintele tale vor fi implinite.
Prin fapte lipsite de egoism, ajungi la implinirea a ceea ce vrei.”

In cele mai multe culturi, a fi civilizat inseamna, mai intai de toate, sa fii mistuit de dorinta de a atinge succesul prin dobandirea de putere si avutii, despre care se presupune ca asigura fericirea si ca tin departe tristetea sau nemultumirea. Acest verset ne sugereaza sa ne modificam aceste notiuni si sa alegem sa traim mai mult decat doar pentru ego-ul nostru si pentru cei din jurul nostru; cu alte cuvinte, ne indeamna sa ne schimbam radical gandurile, pentru a ne schimba viata.

Cu toate astea, cred ca poti depasi o stare sau un obiect atunci cand ai materializat dorinta intr-o forma sau alta si asta mi-a confirmat-o si Paramahansa Yogananda:

Atat timp cat nu iti satisfaci o dorinta, aceasta te va bantui sub diferite refulari. “Un palat imens, de aur stralucitor, aparu in fata noastra. Peretii batuti cu pietre scumpe si gradinile luxuriante, in mijlocul carora se afla palatul, alcatuiau un spectacol de o inegalabila grandoare. … Bucura-ti ochii, savureaza spectacolul splendorii acestui palat, caci el a fost creat numai si numai in onoarea ta. … Lahiri, mai staruiesti in dorinta ta de a poseda un palat de aur? … Trezeste’te! Toate dorintele tale pamantesti au fost satisfacute pentru eternitate.”, capitolul 34 Materializand un palat in Himalaya din Autobiografia unui yoghin – Paramahansa Yogananda. DA! Trebuie sa iti materializezi o dorinta ca sa treci peste ea.

Reply