Umoja

Je vous remercie pentru ca pot sa spun Je suis Indira

bijuterii

Merci, Abraham!
Thank you, Martin!
Danke, Nelson!
Multumesc, Mahatma!
Spasibo, Pope John Paul II!
Teşekkürler, Mikhail!
Xièxie, Lech!
Tak, Malala!
Toda, Winston!
Blagodaram, Buddha!
Arigatō, Dalai Lama!

Si multumesc fiecarui castigator al Premiului Nobel pentru Pace din 1901 pana azi (Noble Prize winners) si multumesc fiecarui individ care in curtea lui propovaduieste pacea, umanitatea, libertatea, demnitatea!

Pentru ca astfel, luptand impotriva opresiunii politice, impotriva segregatiei rasiale, impotriva sclaviei, impotriva diviziunii extremiste religioase, impotriva inegalitatii drepturilor civile, boli care au purtat diferite nume de-a lungul timpul (KKK, Third Reich, Comunism, Jihad reloaded, etc.), doar asa, pot eu sa scriu astazi despre ceea ce simt, despre ceea ce gandesc! Dar ce zic eu aici! Mai intai de toate, am voie sa gandesc si am voie sa simt!

Insa, Sofocle spune: “Cel mai trist lucru este atunci cand realizam ca noi suntem cauza problemelor noastre.”

Dualitatea omului este fascinanta. Este ca lupta dintre bine si rau dintr-un basm, insa ambele fronturi sunt in acelasi personaj. Harap Alb si Spanul sunt unul si acelasi. Greuceanu este un Zmeu si Zmeii sunt Greuceanu.

In cartulia mea “Clepsidra de buzunar” aveam un vers “Ridica piatra! Pietrele sparg deseori oglinzi.”

Ce activeaza binele sau raul din noi? Ce activeaza sacrificiul personal pentru un ideal, ce activeaza maleficul dictatorial?

Traim de la inceputurile lumii intr-un basm unde autorul si personajele suntem noi. Noi scriem povestea, iar lupta dintre bine si rau este perpetua, de atunci. Doar ca ia diferite forme, sub diferite personaje. Acum avem personajul bun America sub Obama care se lupta cu fortele raului, al-Qaeda sub Osama & co.. Cand vom sfarsi aceasta lupta, va aparea alta, insa noi le vom multumi tuturor celor care ne incearca umanitatea pentru ca vom creste mai puternici si nu ne va mai fi frica de incercarile viitoare. Pentru asta, va trimit mai jos la vorbele pline de putere si demnitate ale sotiei lui Nelson Mandela, Winnie.

In “Mandela: Long walk to freedom”, Winnie Mandela zice, dupa ce este eliberata din inchisoare:

”I say to my Jailers, “Thank you”
And I say to the Government,”Thank you”
You’ve helped me grow up
I was very young when I married Nelson
I am not young anymore
And I am not afraid. Anymore.”

Si, evident, “Ceea ce nu te omoara, te face mai puternic.” (Nietzsche)
Da, caricaturistii au murit! Insa noi suntem mai puternici! Je suis plus fort. Nous sommes plus fort.

Avanti popolo!

Reply